講演抄録/キーワード |
講演名 |
2023-03-06 12:40
食材を切る感覚を再現する包丁デバイスの開発 ○堀越涼太・松浦昭洋(東京電機大) |
抄録 |
(和) |
本稿では,食材を切る感覚を提示する包丁デバイスを提案する.本デバイスは細分された刃のパーツをもち,それらをモータで独立に動作させることで食材の局所的な圧力を実現し,食材の形状や硬さを体感させる.これまでに,一様に柔らかい食材と硬い食材の圧力を一定程度実現した. |
(英) |
In this study, we present a kitchen knife device that provides sensation of cutting food objects. The device consists of subdivided blade parts that independently move up and down by motors and realize local change of pressure, which lets users experience shapes and hardness of objects. So far, we realized the pressure setting of uniformly soft/hard food objects. |
キーワード |
(和) |
包丁 / 触覚デバイス / VR / 圧力センサ / サーボモータ / 形状 / 硬さ / |
(英) |
Kitchen Knife / Haptic Device / VR / Pressure Sensor / Servo Motor / Shape / Hardness / |
文献情報 |
映情学技報, vol. 47, pp. 279-280, 2023年3月. |
資料番号 |
|
発行日 |
2023-02-27 (AIT) |
ISSN |
Print edition: ISSN 1342-6893 Online edition: ISSN 2424-1970 |
PDFダウンロード |
|