講演抄録/キーワード |
講演名 |
2020-09-12 14:15
日本の外食産業における食品ロスの削減方法に関する研究 篠原愛葉・白井杏子・○小林真理子・池末奈央・峯村陸斗・東郷 嵩(法政大) |
抄録 |
(和) |
欧米や日本では現在、食品関連事業者による過剰な生産や消費者の食べ残しなどにより、食品ロスへの削減対策が求められている。そこで、本研究では、フードサプライチェーンの中で食品ロス率が最も高い外食産業における食品ロスの削減方法を検討することを目的とする。ここでは、BFRP(Bamboo Fiber Reinforced Plastics:竹繊維強化プラスチック)素材のドギーバッグに着目し、外食産業の食品ロス発生要因でおよそ半数を占める食べ残し・キャンセル品の削減可能性を考察する。 |
(英) |
The purpose of this study is to examine the method of reducing food loss in food service industry, which has the highest rate of food loss in the food supply chain in Japan. In particular, we focuse on a doggie bag made of bamboo fiber reinforced plastics (BFRP). We also consider the possibility of reducing leftover and cancelled products, which account for half of all food loss in the food service industry. |
キーワード |
(和) |
食品ロス / 外食産業 / BFRP / ドギーバッグ / 食べ残し・キャンセル品 / / / |
(英) |
Food Loss / Food Service Industry / BFRP / Doggy Bag / Leftover and Cancelled Products / / / |
文献情報 |
映情学技報, vol. 44, no. 21, ENT2020-12, pp. 9-13, 2020年9月. |
資料番号 |
ENT2020-12 |
発行日 |
2020-09-05 (ENT) |
ISSN |
Print edition: ISSN 1342-6893 Online edition: ISSN 2424-1970 |
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